Biografie

 

Op 30 maart 1985 werd Mo Hersi in Dire Dawa, Ethiopië, geboren. Toen de burgeroorlog uitbrak, vluchtten zijn ouders met hem en zijn drie broers naar Nederland. Hij was toen 3 jaar oud, maar kan zich de reis nog goed herinneren; vanaf het aanmelden bij het asielzoekerscentrum tot in de rij staan voor eten, van weer moeten verhuizen tot aan nieuwe vriendjes moeten maken.

Achtergrond

Op 30 maart 1985 werd Mo Hersi in Dire Dawa, Ethiopië, geboren. Toen de burgeroorlog uitbrak, vluchtten zijn ouders met hem en zijn drie broers naar Nederland. Hij was toen 3 jaar oud, maar kan zich de reis nog goed herinneren; vanaf het aanmelden bij het asielzoekerscentrum tot in de rij staan voor eten, van weer moeten verhuizen tot aan nieuwe vriendjes moeten maken. Samen met zijn broers groeide hij op in het AZC in Slagharen. Daarna vertrokken ze naar Dedemsvaart. Hersi is zeer te spreken over hoe zijn familie in die gemeenschap is opgevangen. Dat alle vier de kinderen uit deze familie zo goed is terecht gekomen, is te danken aan de hulp van vrienden, buren, kennissen die zijn ouders zo goed hebben geholpen. En aan de gastvrijheid van Nederlanders, voetbaltrainers en scoutingleiders. Volgens Mo kan integratie succesverhalen opleveren: zijn broer Youssouf is profvoetballer geworden, zijn jongste broer is afgestudeerd jurist en zijn andere broer werkt als manager, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Mo The Messenger

Mo koos zelf voor het podium. Als 32-jarige is hij ‘inspirerend komiek’. Zijn speeches, vlogs en optredens hebben vaak genoeg een serieuze boodschap. “Ik wil laten zien dat mijn afkomst en mijn burgerschap elkaar niet in de weg hoeven te zitten.” Hersi maakte in maart dit jaar een voettocht door Nederland. “Ik merkte dat vluchtelingen vooral negatief in het nieuws kwamen. Daarom wilde ik iets doen, een statement maken. Ik wilde mensen weer met elkaar verbinden. Ze uitnodigen om met elkaar in gesprek gaan.” Dat ‘iets’ werd een voettocht van 31 dagen, zonder een cent op zak, over een afstand van zo’n 800 kilometer. Via diverse lokale, regionale en landelijke media en zijn eigen facebookpagina konden geïnteresseerden ‘Mo The Messenger’ en zijn reis op de voet volgen. “Ik wil laten zien dat ik ook deel uitmaak van Nederland en dat we samen allemaal Nederland zijn.” Zijn ervaringen vatte hij in een documentaire samen, die donderdagavond 21 december in première gaat in bioscoop Kinepolis in Almere.

Mo Hersi

Geboren op 30 maart 1985 te Dire Dawa, Ethiopië. Op 3-jarige leeftijd naar Nederland gevlucht vanwege burgeroorlog in Ethiopië.

 

 • 1989 aankomst in Asielzoekerscentrum bij Slagharen
 • 1991 verhuisd Dedemsvaart
 • 1995 verhuisd naar Almere
 • 1997 – 2001 Middelbare school OSG Echnaton
 • 1998 – 2001 jeugd speler bij Ajax Amsterdam
 • 2001 MBO Sport en bewegen ROC Amsterdam
 • 2002 – 2003 jeugd speler FC Volendam
 • 2005 naar gemeente Nijmegen
 • 2005 – 2001 jeugd speler NEC Nijmegen
 • 2006 financieel adviseur Bank en Verzekeren ABN-AMRO
 • 2009 naar gemeente Eindhoven
 • 2010 coach/trainer en manager HI Retail bij KPN BV Nederland
 • 2012 – 2016 naar Sydney, Australië
 • 2013 eigen voetbalschool in Australië
 • 2014 certificaten 3 & 4, Australian College of sport & Fitness in Sydney, Australië
 • 2015 Diploma of Fitness, Australian College of sport & Fitness in Sydney, Australië
 • 2015 Master in Communicatie, speaking on stage-cursus in Sydney, Australië
 • 2016 Terug naar Almere Nederland en is inspirerend komiek
 • 2020 Vanwege de liefde verhuisd naar Eindhoven Nederland

Waarom Mo doet wat hij doet

“Ik voelde me vroeger vaak vergeten. Het voelde alsof ik thuis niet werd gezien. Alle aandacht ging uit naar mijn oudere broers en jongere broertje. Hierdoor ging ik elders aandacht zoeken, waardoor ik me steeds meer ging afzonderen van mijn familie en zelfs dreigde te vervreemden van hen. Hierdoor voelde ik mij erg eenzaam…”

“Dit gevoel gun ik niemand en is de reden waarom ik doe wat ik doe. Ik wil dat iedereen weet dat ze er mogen zijn en actief deel uitmaken/uit kunnen maken van de samenleving.”

Mo Hersi
World Team

Tegengeluid van een geslaagde vluchteling

 Mo Hersi wil een tegengeluid geven. “Misschien wel het beste voorbeeld ooit van een geslaagde vluchteling.” Hij zegt: “En ja, er zijn soms ook rotte appels.”

Alle verschillende instanties maken het niet altijd even makkelijk, vanwege de papierwinkel.

“In Nederland wordt door heel veel vrijwilligers echt heel goed werk verricht als het gaat om hulp aan vluchtelingen. Daar wil ik aandacht voor. Ik wil ze een hart onder de riem steken.”

Volgens Hersi zijn er te weinig mensen die polarisatie afwijzen en zeggen: “We gaan het anders doen. We gaan het gesprek aan.” Hersi: “Daarom liep ik met windkracht 6 over de Afsluitdijk om een statement te maken.” Tijdens deze voettocht volgden zo’n 300.000 mensen Mo The Messenger via Facebook.

The Messenger Mo Hersi
Telefoonnummer: 06 - 49780673

KvK: 67237363
Algemene voorwaarden

Copyright 2022 The Messenger Mo Hersi | A website powered by YES! Online